Joomla 3.7

Nu är Joomla 3.7 här.

Den här nya versionen innehåller över 700 förbättringar inklusive många funktioner som gör administrationen av Joomla webbplatser enklare och mer funktionell, liksom flera säkerhetsuppdateringar.

En av de största nya funktionerna i den här utgåvan är möjligheten för administratörer att lägga till anpassade fält till artiklar, användare och kontakter. Med 15 olika fälttyper kan man nu enkelt strukturera mer komplexa innehållsinmatningssystem.

För dem som behöver skapa flerspråkiga webbplatser, har processen att översätta innehåll blivit väsentligt lättare. Komponentet Flerspråkiga föreningar gör att man enkelt kan översätta innehåll från ett enda, enhetligt gränssnitt.

Den som skapar nya innehållsartiklar som kräver ett nytt menyalternativ kan nu spara tid med de nya förbättrade arbetsflödesfunktionerna. Man kan nu skapa en kategori, artikel och menyalternativ i ett steg från menyfunktionen.

En annan tillagd menyrelaterad fördel, för de platser där flera personer har tillgång till webbplatsens Backend/Admin-sida, är möjligheten att enkelt hantera administratörsmenyn med den nya Backend Menu Manager. Nu kan man skapa anpassade menyer för Backend precis som man kan för Frontend.

Denna release ger också ett antal nya och förbättrade funktioner specifikt för utvecklare. Joomla! 3.7 ger förbättringar inom uppdateringssystemet, cachesystem och paket/förlängningshantering, liksom en mängd andra uförbättringar.

Joomla! 3.7 är den åttonde och senaste versionen i 3.x-serien.

Läs mer här: https://www.joomla.org/3/

 

Joomla 3.4

76391b0fd3c86f3c398963dd5eae6193 L

Joomla ha släppt Joomla 3.4

Med den kommer bl.a. stöd för att editera moduler i frontend på framsidan.
Även förbättringar av systemet och adminpanelen. Google reCAPTCHA har fått bättre inbyggt stöd.

Editering av moduler i frontend

Joomla 3.4 tar frontend-editering i Joomla till en helt ny nivå. Innan 3.4 kom så kunde man redan editera artiklar, mallar och globala inställnignar i frontend. Med i 3.4 kan man nu även editera moduler i frontend. Man behöver inte längre gå till backend för att ändra något innehåll i en modul eller editera en parameter. Detta är ytterligare ett steg i att göra Joomla! superenkelt att använda för innehållsredaktörer och sajt-byggare.

Google reCAPATCHA

Support för den nya Recapatcha betyder en snabbare och krångelfri upplevelse av att fylla i ett formulär för besökare på en Joomla-sajt utan att kompromissa om spam-skydd för administratörer. Bekräfta att man inte är en robot blir lika enkelt som att kryssa i en kyssruta för majoriteten av besökarna!

Composer-integration

I 3.3 releasen, introducerades kod från Joomla! Framework in i CMSet, men metoden som de var installerade i filsystemet med stämde inte överens med hur Composer installerar kod. I 3.4-releasen, har man integrerat Composer in i CMSet så att man kan hantera externa filer från t.ex. Joomla! Framework och PHPMailer.

Hopfällbar sidopanel

Joomla! 3.0 tillförde ett helt nytt bootstrap-utseende för Joomla!s administrativa vy och en av de största förbättringarna var en utökandet av användbar yta i Joomla! backend. Joomla! 3.4 tar detta ett steg till genom att göra sidomenyn för tillägg hopfällbar både för mobila användare och i fullskärmsläge. 

Beta-testning av tillägg

En till synes liten funktion som är riktad till tilläggsutvecklare, samt de av våra användare som älskar att testa på allt nytt, är den funktion som ger tilläggsutvecklare möjlighet att erbjuda en möjlighet att släppa versioner för alfa- och beta-testning till de användare som gillar att testa genom att märka upp tilläggen med nya parametrar.

Lättare kärna

Joomla! 3.4 är den första releasen som görs enligt den nya vägkartan och utvecklingsstrategin. Med dessa har Joomla!-projektet beslutat att skapa en lättare Joomla-kärna genom att ta bort funktioner och istället göra dem tillgängliga som installerbara tillägg. På så sätt kan sajtägarna själva besämma vilka funktioner de vill ha. 

 

Läs mer om Joomla 3.4 här: http://www.joomla.org/3/sv/

Vind & Väder på Gotland

På Gotland blåset det nästan jämt. Det påverkar ofta våra kunder. Det finns en ny bra vindkarta på nätet. Klicka på bilden. De olika färgerna representerar olika vindhastigheter.

Skarmavbild2345234

Hejdå Joomla 2.5!

Joomla ha precis släppt sin sista uppdatering på plattformen 2.5. Version 2.5.28. 

Joomla upphör med sitt stöd för plattformen 2.5 den 31 december 2014.

Vad innebär detta?
Joomla slutar härmed att förse användare med buggfixar, systemuppdateringar och säkerhetsuppdateringar för plattformen 2.5.

Det är dags att börja planera för att migrera till Joomla 3.

Migrering
En migrering från 2.5.28 till 3.3.6 sker i flera steg. Man man migrerar först systemet och filerna. Därefter måste databasen uppdateras. Efter det måste man gå igenom alla plugin, komponenter och moduler. Endel får man byta ut och vissa går att uppgradera direkt. Layouten måste också kodas om för att fungera i Joomla 3. Efter migreringen kommer hemsidan och allt innehåll fungera som tidigare och inget försvinner.

Joomla 3 har en lite annorlunda adminmiljö än i 2.5. Det mesta fungerar på samma sätt men allt ser annorlunda ut och vissa saker har även bytt plats.

 

Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om ni behöver hjälp med er hemsidas migrering. Det kan även behövas en kortare utbildning i Joomla 3 för administratörer.

 

För att försäkra sig om att slippa intrång, systemkrascher eller buggar bör man hålla sin hemsida uppdaterad precis som ett operativsystem till datorn. Man kan se hemsidans systemversion efter att man loggat in på baksidan i Joomla med /administrator. Uppe i högra hörnet kan man se aktuell systemversion.

De flesta nya systemuppdateringar är till 90% säkerhetsuppdateringar då det bli vanligare och vanligare att attackera hemsidor och lägga in skadlig kod. Tyvärr struntar de flesta webbhotell i om din hemsida blir hackad. I de flesta fall blir kunderna inte ens meddelade. De anser att det är kundernas eget ansvar att hålla hemsidorna aktuella. En hackad hemsida är inte bara skadlig för era besökare utan även för dig som administratör.

Joomla 2.5 är utgående

Joomla.org meddelar att arbetet med Joomla 2.5-serien avslutas i slutet av 2014. Detta kommer att markera slutet på stödet för denna serie. Joomla 2.5.28 kommer att blir den sista schemalagda underhållsversionen för Joomla 2.5. Därefter måste man migrera till Joomla 3 för att hålla sin hemsida uppdaterad och säker.

Kontakta oss om ni behöver hjälp med att uppdatera er Joomla.